Puding Roti Bersos Kastad
Bahan
8 keping roti
2 cwn fresh milk - nk gnti susu cair pn boleh
1/3 cwn gula halus - tmbh jika suka lebih manis
1/4 cwn gula perang
4 sd besar marjerin planta - nk ganti butter pn boleh
2 biji telur
1 sd kecil esen vanila
Pisang - guna pisang manis yg bole terus mkn cm montel , rastali, mas
Kismis
8 keping roti
2 cwn fresh milk - nk gnti susu cair pn boleh
1/3 cwn gula halus - tmbh jika suka lebih manis
1/4 cwn gula perang
4 sd besar marjerin planta - nk ganti butter pn boleh
2 biji telur
1 sd kecil esen vanila
Pisang - guna pisang manis yg bole terus mkn cm montel , rastali, mas
Kismis
Bahan untuk sos Kastad
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2 sd besar tpg kastad
3 sd mkn gula - tmbh jika suka manis
sdkt esen vanila
Caranya:
1. Masak gula perang dan marjerin dalam acuan, ketepikan.
2. Blend telur gula , susu cair, 2 sb mentega yang ditelah dicairkan + esen vanilla.
3. Celup roti yang dipotong empat dan susun ke dalam acuan yang berisi gula dan marjerin tadi .
4. Bila susunan roti siap , curahkan lebihan adunan yang diblend tadi ke dalam acuan.
5. Tabur kismis dan kukus sehingga masak dalam 25-30 minit .
6. Sedap dimakan sejuk bersama sos.
7. Resepi asal menggunakan pisang yang disusun di bahagian bawah roti .
Kredit FB : Nor Izan Mustapha
** supaya senang nak cari resepi
Makchaq kalau buat puding roti selalu cara org malas... boh dalam microwave je..
ReplyDeleteUtk makan sendiri boleh la..
mak chaq resepi ni dah jadi gila bayang...sedap pula makan dgn sos kastad .tambahan ada kismis pula..ada rasa masam2 manis.
ReplyDeleteKat rumah saya, kalau buat puding ni sos kastardnya tu kena buat double sukatan... Masing2 suka menyudu kastardnya begitu saja.
ReplyDeletememang... sos kastad banjir baru best
Deletesedappp
ReplyDeleteSedap ni.. biasa main celup2 jer susun n tuang.. yg ni nampak kemas dan lebih sikit kerja tapi cantik..pasti lebih sedap kan..
ReplyDeletekemas sebab bergunting , cepat ....sekali gunting 4,5 keping
DeleteKalau saya buat gerenti tak jadi.
ReplyDeleteSaya lemah kat dapur.
Kalau saya buat gerenti tak jadi.
ReplyDeleteSaya lemah kat dapur.
lemah kat dapur kena jadi pembantu di dapur pula ...
Deletesuka makan, tapi takleh la selalu
ReplyDeletebajet roti nak tamat tempoh tu boleh la buat
Deletesaja je kan kak? tayang2 makanan di pagi hari... da laa sy tgh lapar niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ;-)
ReplyDeletebuat air liur anies meleleh
ReplyDeleteWow! Nak suruh jm buat lah!
ReplyDeleteKeh keh keh..kita masak simple pun fail nk suruh buat ni lain jadinya ��
DeleteTak pernah buat letak pisang. next time boleh cuba lah.
ReplyDeleteSaya dah buat. Tak jadi
ReplyDeleteBiasa buat tak letak pisang..nex time nak try letak pisang..
ReplyDeleteoh idea baru ni Nieda..cari pisang yang ranum..mesti manis kan..
ReplyDeletesedapnyer.,
ReplyDeleteAlamakkkkk....gambaq dia.....grrr..nak sikit...haha
ReplyDeleteya allah ujian godaan dunia =D hahaha..
ReplyDelete