3 cawan tepung roti (saya guna tepung gandum)
3 cawan tepung gandum
4 sb gula
1 sk garam
1 paket yis
1 sb bread improver
2 biji telur
1 sb shortening
2 sb marjerin
2 sb susu pekat
1.5 cawan air suam
Cara
Kalau guna BM tuang semua sekali .
Cara manual
Uli sehingga doh elastik dan tidak melekat di tangan.
Bila doh dah naik 2 kali ganda , bahagikan doh kepada doh kecil-kecil dalam 40 gm satu.
Ikut kreativiti untuk buat roti kesukaan .
Saya buat ban manis dan bun inti kacang merah.
Jika nak buat roti sarang tebuan di bawah ini ada lah filling nya
Boleh tambah kekacang di atas roti
SOS BUTTERSCOTCH
1.5 CAWAN GULA PERANG
1.5 CAWAN SUSU CAIR
1 SB BUTTER/ MARJERIN 1 SK ESSEN VANILLA
1 TIN AIR
CARANYA
MASAK SEHINGGA PEKAT DI ATAS API PERLAHAN. KEMUDIAN BOLEH DISIRA ATAS ROTI YANG TELAH DITABUR BADAM ATAU KEKACANG PILIHAN .
Kak pos laa seketui dua ke sini... sy ebulur da ni ;)
ReplyDeletetikar terbang boleh ...hahaha
DeleteMaksudnya Nieda guna 6 cawan tepung gandum lah ye... sebab tepung roti tu digantikan dengan tepung gandum.
ReplyDeleteagak2 dlm.setengah kilo tepung
DeleteBestnya..
ReplyDeleteTapi makchaq kalau buat roti masa baru masak ja lembut elok.. bila dah ejuk jadi macam keras & macam tak elastik..resepi ikut betui dah...
Makchaq suka roti yg macam liat2 sikit tu..
sedapnya..guna BM mudah betul..tuang semuanya..
ReplyDeletesemlm beli roti butterscotch macam ni..dua ketul 8 hengget..huhu..
roti buat sendiri memang jimat dan dpt makan panas2 ..
DeleteArwah bonda SS suka makan ni... Dan dia juga expert masak roti ni dari SS kecik lagi... Biasanya utk breakfast atau minum petang...
ReplyDeleteRajinnya kak nieda
ReplyDelete