Laksa Siam
Teringin nak makan laksa . Laksa kering beli sebungkus dah lama.
Tiba- tiba rasa nak makan laksa. Laksa utara atau laksa lemak?
Laksa lemak Siam akhirnya menjadi pilihan.
RESEPI
LAKSA SIAM
BAHAN-BAHAN:
1 kg laksa halus/1 paket laksa kering | rebus dan toskan
5 ekor ikan sardin/kembung/selar | rebus asingkan isi dan kisar halus
5 cawan sanatan cair
3 cawan santan pekat
5 helai daun limau purut| carik-carik
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
BAHAN KISAR:
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering | buang biji rendam dahulu
5 biji cili padi | buang biji
1 sudu teh lada hitam
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai | ambil bahagian putih sahaja
3 biji buah keras
BAHAN ULAM (HIRIS):
Kacang panjang
Sedikit kobis
Bunga kantan
Limau kasturi
Telur rebus | jika suka
Cara Memasak:
- Rebus ikan dengan sedikit air bersama asam gelurgor. Asingkan air rebusan dan asam gelugor.
- Kisar isi ikan dengan air rebusan dan 1/2 dari santan cair hingga halus. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan baki santan cair dan isi ikan kisar dan masak hingga mendidih.
- Seterusnya masukkan pula daun limau purut, asam gelugor, biar mendidih seketika.
- Kemudian tambahkan santan pekat, perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
- Pastikan rasa cukup rasa masam, masin, manis dan pedasnya.
- Reneh selama 30 minit, tutup api dan kacau hingga wap hilang.
- Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan hidang bersama kuah dan ulam.
Kredit resipi & foto: resipicitarasawan
waduhhhh sedapnyaaaaa laksaaaaaaa
ReplyDeleteSedap ni, thanks kongsi resepi.
ReplyDeleteSEDAP NYER ... NANTI CIKBUNGA TRY BUAT LAR ..
ReplyDeleteMesti sedap ini kerana kamu yg buat :D
ReplyDelete