01 February 2011

KEK PISANG BERKISMIS


Semalam buat kek pisang campur kismis. Asalnya nak letak buah-buahan kering .Tak ado ,
 kismis jo yg ado. 
Pisang ada lebih  4-5 biji lagi. Tapi ada chef kecik membantu . Masa nak sukat tepung ,dia pun nak buat, kita pukul telur dia pun nak pukul telur. Kita nak letak kismis dia yang banyak sapu. Last-last gula lupa  nak campur. Fulamak , kek dah masuk oven. 
 Cepat-cepat bawa keluar .Masukkan gula walaupun  kek dah mula nasak bahagian tepinya. Kacau balik rata-rata. Kalau tak jadi  kek pisang tawarlah jawabnya.
Kek ni terlebih masak. Garing sikit kat tepi tu. Lain kali boleh kurangkan masa bakar.

Bahan:
200 gm pisang emas lenyek
15o gm gula kastor
4 biji  telur
10 gm ovelette
230 gm tepung gandum
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
125 susu cair
100ml minyak masak
sedikit garam
1 st esen vanilla

Caranya:

Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan tepung , soda +baking powder yang telah diayak bersama ke dlm adunan telur tersebut.Tambah susu cair ,esen ,garam, ovellete, pisang dan minyak masak gaul hingga rata dan sebati. Panaskan 0ven 180 darjah C dan bakar hingga masak.


Chef Kecik yang lupa nak campur gula dalam kek pisangnya.
Post a Comment