Buat Duit

Wednesday, July 1, 2015

Bila Lesen Memandu Hilang

Baru-baru ini saya tersedar lesen memandu saya hilang. Tapi selepas beberapa hari benda tu hilang.....pada hal saya dah memandu berulang kali ke USM  setiap minggu,untuk ke tempat kerja setiap hari, ke pasar , ambil anak di sekolah , mengaji ....dan macam-macam kerjalah  bila jadi driver  ni.

Tapi yang untungnya, kad pengenalan , dan  kad bank  selamat di dalam dompet yang satu lagi .Kalau kad pengenalan hilang terbang RM 100 . Kalau hilang juga  lagi gelabah nak mencari.

Rupa-rupanya kehilangan lesen tak perlu buat laporan polis pun tak apa.
Yang pentingnya , terus ke JPJ untuk membuat yang baru.

Pastikan kita bawa satu salinan kad pengenalan dan wang untuk bayaran RM20. Proses di JPJ  Kulim tempohari tak lama, dalam 15 minit dah siap.

Tapi ....saya bayar RM 30 untuk memperbaharui lesen yang akan tamat tempoh bulan Ogos nanti.






25 comments:

  1. ooo..senang jugak camtu incase termissing kat mana2...terus je pg buat yg baru.

    ReplyDelete
  2. dulu buat diaorang ambik laporan polis.. mungkin sebab IC hilang sekali agaknya.. kes kena ragut.. memang kena bayar rm30 untuk setahun.. padahal masa tu baru sebulan renew lesen dan baru sebulan ambik IC baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes akak buat laporan dulu sebab dlm seminggu baru akak ke JPJ takut juga kalau apa-apa hal tak ada hitam putih

      Delete
  3. oooo... bau sy tahu... ;-) thanks 4 sharing kak

    ReplyDelete
  4. Baguslah macam itu tidak merumitkan. Lesen kak zai pun dah dekat nak tamat tempoh ni.

    ReplyDelete
  5. haah kak klu ic hilang pon tak yah report polis terus je ke JPN n bayar ler RM 300 ;p hehhe..
    murah la ye lesn hilang bayar RM 20 je

    ReplyDelete
  6. tercicir kot...nasib baik IC, duit dan kad bank tak hilang...

    ReplyDelete
  7. Kena prepare gambar ke buat lesen tu?

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Tak dik....Akak sambung belajar lagi

      Delete
  10. Walau prosesnya senang tetap ambik masa kita jugak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi tak selesai di jpj....hati teringat 2 lesen tak buat lagi

      Delete
  11. Saya baru renew lesen lepas 6 bulan mati.
    Tak hengat. Hehe..

    ReplyDelete
  12. baru tahu lesen hilang tak perlu buat repot...thanks berkongsi :)

    ReplyDelete
  13. lesen dah renew okay =) hehe boleh sambung rempit hehe..
    CT penah bawak kete 3 bulan roadtax x tukar2 n x sedar n lepas few road blocks hehe..

    ReplyDelete
  14. Kalau hilang lesen mmg kena gi JPJ Kulim je ke? Ada x yang dekat lagi? Saya student USM :( Malas nak keluar pulau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ke mana2 JPJ yang berdekatan , tak ada masalah.

      Delete
  15. Hai sis , lesen saya hilang sbb purse di curi , 4 bulan dah. Sempat baut ic and atm card . So nnt laporan polis tak payah ke ? Just bawak ic saja ?

    ReplyDelete
  16. Hai sis , lesen saya hilang sbb purse di curi , 4 bulan dah. Sempat baut ic and atm card . So nnt laporan polis tak payah ke ? Just bawak ic saja ?

    ReplyDelete