Buat Duit

Sunday, August 9, 2015

Di hujung jari

Ini kisah si Adam, murid di sekolah saya.
Budak ni selalu mengantuk di dalam kelas.
Mulalah cikgu nak jadi detektif penyiasat.
Cikgu pun bersoal jawab.....rupanya dia bangun awal teman maknya hantar kuih jualan ke  kedai.
Naik motor tukang pegang raga kuih.
Lepas hantar kuih, balik mandi -mandi siap  nak pergi sekolah pula.

Cikgu tanya lagi ...
Mak buat kuih apa?
Adam kata kuih kacang hijau (cucur kacang @ kuih kasturi).
Budak ni nama kuih pun tak berapa tahu lagi.


Ada kuih apom gula hangus.....sedap , gebu , lembut .
Dah rasa .
Nanti boleh order buat makan-makan.

Ada kuih popia ayam...kata Adam .
Macam mana tanya cikgu lagi?
Macam best je, macam sedap je..

Adam pun mula start demo dengan gaya sekali...
Tapi mahai sikit kuih ni Adam beritahu ...seketui 50 sen.

Pandai mak Adam buat , kata cikgu.

Mak belajar kat Youtube cikgu kata Adam.

Itu lah , hari ini pun cikgu belajar buat nasi hujan panas untuk makan tengahari dengan resepi dari FB.

Tapi Shauqi kata nasi warna -warni.

Gambar ?
Tak dan ....dah habis .



 




24 comments:

  1. ohh..itu ke kisah di hujung jari? rajin Adam!! tapi kasihan pelajaran terganggun kalau asyik mengantuk dalam kelas

    ReplyDelete
  2. pandai cikgu menyiasat akhirnya dapat jawapan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm...kiranya ganti trip bangkok yg x jadi tu la

      Delete
    2. Jm...kiranya ganti trip bangkok yg x jadi tu la

      Delete
  3. Di hujung jari makanya diaplikasikan ict utk belajar buat kuih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerja cikgu ini , macam2.x sekejap jadi misi, sekejap kerani,hd tulang kebun, banker, doktor,driver.... semua boleh lah
      .

      Delete
    2. Kerja cikgu ini , macam2.x sekejap jadi misi, sekejap kerani,hd tulang kebun, banker, doktor,driver.... semua boleh lah
      .

      Delete
    3. Kali ni jadi private investigator,..jadi mata-mata :)

      Delete
  4. mcm2 kisah hidup murid2 di kelas kan...kalau jadi penulis bnyk dpt ilham berkarya kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg byk kisah masyarakat yg berlaku di sekolah.....sedih, gembira,meng boleh bagi idea menulis.
      Kadang-kadang ada cerita yg tak sangka 2 berlaku kpd murid 2.

      Delete
  5. Kesian budak-budak macam ni ya Nieda. Tapi yalah kita nak kata mcm mana lagi.. dia tlg maknnya cari rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la sweetie......tapi bagusnya budak ni sangggup dia berkorban masa tidur nya dan nak tolong ibunya

      Delete
  6. Mak adam pandai gunakan saluran yang betul untuk menambah pendapatan. Tapi kesian pelajaran adam terganggu.

    ReplyDelete
  7. Salam ziarah Nieda,

    Sedih saya baca kisah Adam.. Dia faham kesusahan ibunya tapi dia juga ada tanggungjawab sbg pelajar.. Moga Adam tabah..

    ReplyDelete
  8. rajin dan gigih Adam tolong ibunya.. moga Allah mudahkan urusan pembelajarannya kerana Adam memudahkan urusan ibunya, :))

    ReplyDelete
  9. Kesian juga dengar cerita budak ni...tapi dalam masa yang sama bangga sebab rajin tolong maknya cari rezeki...


    Tapi tulah kan....terganggu pulak nanti pelajarannya disekolah....asek ngantuk jer...

    ReplyDelete
  10. kesian Adam kat..mungkin boleh diusahakan u.tuk bantuan dari pusat zakat ke

    ReplyDelete
  11. Contoh ank yg baik pd ms dpn insya allah...

    ReplyDelete
  12. hehehe mak celik IT.. okayla.. ada survival skill..
    btw skrang mmg semua mahall kita xleh nk marah peniaga gak..
    diorang pun cr makan kan.. mudah2an semua kembali normal..

    ReplyDelete
  13. Gigih mak budak ni berusaha. Belajar dari youtube nak buat kuih utk jualan :)

    ReplyDelete
  14. rajin adam tlg maknye jual kuih....moga makin bertambah rezeki maknye nnti

    ReplyDelete