09 August 2015

Di hujung jari

Ini kisah si Adam, murid di sekolah saya.
Budak ni selalu mengantuk di dalam kelas.
Mulalah cikgu nak jadi detektif penyiasat.
Cikgu pun bersoal jawab.....rupanya dia bangun awal teman maknya hantar kuih jualan ke  kedai.
Naik motor tukang pegang raga kuih.
Lepas hantar kuih, balik mandi -mandi siap  nak pergi sekolah pula.

Cikgu tanya lagi ...
Mak buat kuih apa?
Adam kata kuih kacang hijau (cucur kacang @ kuih kasturi).
Budak ni nama kuih pun tak berapa tahu lagi.


Ada kuih apom gula hangus.....sedap , gebu , lembut .
Dah rasa .
Nanti boleh order buat makan-makan.

Ada kuih popia ayam...kata Adam .
Macam mana tanya cikgu lagi?
Macam best je, macam sedap je..

Adam pun mula start demo dengan gaya sekali...
Tapi mahai sikit kuih ni Adam beritahu ...seketui 50 sen.

Pandai mak Adam buat , kata cikgu.

Mak belajar kat Youtube cikgu kata Adam.

Itu lah , hari ini pun cikgu belajar buat nasi hujan panas untuk makan tengahari dengan resepi dari FB.

Tapi Shauqi kata nasi warna -warni.

Gambar ?
Tak dan ....dah habis .



 




Post a Comment