11 December 2015

Kek Mentega Gebu dan Mudah

Belang hijau  pandan.


Kredit :  Blogger Namee Roslan


Saya ambil resepi dari blog Namee Roslan.
TQ Namee Roslan.


Bahan -Bahan:
5 biji telur 
1 cawan mentega
2 cwn tepung gandum (ayak dengan baking powder)
3/4 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh ovellete (  saya tak letak , tak ada di rumah)

Caranya
1.Pukul mentega dan gula
2. Masukkan telur  kuning satu persatu ( saya asingkan telur putih dan kuning. Pukul telur putih sampai jadi merengue)
3.Masukkan Ovellate
4. Tepung, susu , esen dan akhir sekali masukkan telur putih tadi. 
5 . Satukan bahan .Jika nak buat belang asingkan kepada 2 bahagian. warnakan mengikut kesukaan . 
6. Masukkan ke dalam dulung berselang seli.
7 Bakar.  170 darjah Celcius sehingga masak ( 30 minit)


** Oleskan dulang pembakar dengan margerin dan tepung.



10 comments:

  1. sedapnya..suka kek yg dibakar garing mcm ni..

    ReplyDelete
  2. ayak dengan baking powder...ayak tu mcm mana kak Nieda

    ReplyDelete
  3. alamak! kalau kena bakar or kukus mmg resipi mcm ni JM x leh nk try...x de pengukus dan oven

    ReplyDelete
    Replies
    1. kek ni kena bakar masuk oven... tak ada oven /pengukus boleh guna pemanggang ajaib tu

      Delete
  4. kat rumah memang takdak ovelet gak.. kalo baking ke apa mmg kalo boleh xnak guna hehe..
    dapnyaaa kek pandan.. i looike =D

    ReplyDelete