12 October 2016

APAM BERAS SEDAP

Merahnya makngah !


Pertama kali mencuba resepi  apam ini mujur menjadi  dan rasanya kena pula dengan selera .
Tapi malas nak  berfotoshoot . Kali pertama saya tak letak warna . cuma  warna putih asli beras dan tepung  tapi kali  kedua ini letak merah pula. Alahai ....terlebih merah laaaa. 
Namun , aroma  bunga ros tu terasa dalam setiap gigitannya ....perghhh .

Jadi supaya tidak lupa , kita simpan resepi di sini supaya dilain kali senang nak cari.

Terima kasih pada penyumbang resepi Eray Majid dan Yatie Sinar Kehidupanku

Bahan-bahan:
  • 1 cawan nasi
  • 1 1/4 cawan air
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • Sedikit pewarna (saya guna pink)
  • Sedikit kelapa parut dan garam
Cara-cara:

  • Satukan nasi, air dan gula dan blender. Kemudian  kisar sampai halus dan gula larut.
  • Dalam bekas lain, campurkan tepung gandum, tepung beras dan yis. Gaul mesra.
  • Kemudian masukkan bahan yang dikisar ke dalam bahan kering. Letakkan pewarna, gaul sebati.
  • Biarkan adunan apam mengembang 2-3 jam. Tanda adunan menjadi, ada buih-buih kecil terbit di atas adunan dan ianya nampak sekali ganda lagi.
  • Panaskan pengukus, sapukan sikit minyak ke dalam loyang atau bekas dan panaskan sebentar.
  • Akhir sekali, masukkan adunan apam beras gebu yang telah kembang untuk dimasak. Kukus selama 30-40 minit jika guna loyang. 
  • Boleh gaulkan dengan kelapa parut kalau suka.


Post a Comment