12 April 2017

Resepi Roti Gebu

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.

Foto Hasnidar Ramly Hasnidar.






3 cawan tepung  roti (saya guna tepung gandum)
3 cawan tepung gandum 
4 sb gula
1 sk garam
 1 paket yis
1 sb bread improver
2 biji telur
1 sb shortening
2 sb marjerin
2 sb susu pekat
1.5 cawan air suam

Cara
Kalau guna BM tuang semua sekali .

Cara manual
Uli sehingga doh elastik dan tidak melekat di tangan.

Bila doh dah naik 2 kali ganda , bahagikan doh kepada doh kecil-kecil dalam 40 gm satu.

Ikut kreativiti untuk buat roti kesukaan .

Saya buat ban manis dan bun inti kacang merah.


Jika nak buat roti sarang tebuan di bawah ini  ada lah filling nya
Boleh tambah kekacang di atas roti 


SOS BUTTERSCOTCH

1.5 CAWAN GULA PERANG
1.5 CAWAN SUSU CAIR 
1 SB BUTTER/ MARJERIN 1 SK ESSEN VANILLA
1 TIN AIR 

CARANYA

MASAK SEHINGGA PEKAT  DI ATAS API PERLAHAN. KEMUDIAN BOLEH DISIRA ATAS ROTI YANG TELAH DITABUR BADAM ATAU KEKACANG PILIHAN  .




9 comments:

  1. Kak pos laa seketui dua ke sini... sy ebulur da ni ;)

    ReplyDelete
  2. Maksudnya Nieda guna 6 cawan tepung gandum lah ye... sebab tepung roti tu digantikan dengan tepung gandum.

    ReplyDelete
  3. Bestnya..
    Tapi makchaq kalau buat roti masa baru masak ja lembut elok.. bila dah ejuk jadi macam keras & macam tak elastik..resepi ikut betui dah...
    Makchaq suka roti yg macam liat2 sikit tu..

    ReplyDelete
  4. sedapnya..guna BM mudah betul..tuang semuanya..
    semlm beli roti butterscotch macam ni..dua ketul 8 hengget..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti buat sendiri memang jimat dan dpt makan panas2 ..

      Delete
  5. Arwah bonda SS suka makan ni... Dan dia juga expert masak roti ni dari SS kecik lagi... Biasanya utk breakfast atau minum petang...

    ReplyDelete