Assalamualaikum dan salam Syawal.
Resepi hari ini Bako Ubi Kayu pula.
Simpan di sini supaya senang nak cari resepinya di lain kali.
3 cawan ubi kayu yang dimesin halus dan dan ( tapis air ambil yg mendak sahaja)
2 cawan gula merah + 2 sudu besar gula putih
3 cawan air
daun pandan ( simpul)
Apabila larutan gula sudah larut masukkan ke dalam ubi kayu yang di mesin tadi.
Kacau rata dan kukus.
Lapisan Atas
1 cawan santan pekat
1 .5 cawan air
3 sb tepung beras
sedikit garam
Masak dulu bahagian atas ini terlebih dahulu. Nampak pekat sedikit baru tuang ke tas ubu kayu yang awal tadi.
Kukus sehingga permukaannya masak dan berkilat.
yumm, yummmm
sedapnyaaa ada lagi kan kak? jap lg sy smpi tau😆
ReplyDeleteSila2 ..😋
ReplyDeleteMacam leceh aje membuatnya
ReplyDeleteTunjuk aje senang
hihi,,,siap duit jer
Deletesedap juga makan kuih tradisional begini....
ReplyDelete