Assalamualaikum
Pagi tadi buat kuih lapis.
Bila Googgle ambil resepi cik Nom sebab sukatannya tak banyak sangat , sedang elok untuk isi rumah yang tak berapa ramai .
Jadi elok tak lembik dan boleh potong makan lepas angkat dari pengukus.
Saya sukaaaa.
Resepinya.
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan santan pekat
3/4 cawan gula
1 sudu mintyak masak
Sedikit garam
pewarna citarasa sendiri.
Caranya
1. Masukkan semua bahan kecuali minyak ( saya campur sekali ) dan pewarna. Kacau hingga sebati.
2. Bila dah sebati dan tidak berketul, asingkan ke dalam mangkuk berbeza .
3 Tambah warna disukai,
4. Panaskan pengukus, tuang berselang seli adunan mengikut warna yang berbeza.
5. Kukus sehingga masuk.
# Gambar lupa ambil.
Wkmsalam
ReplyDeleteKuih pebret maa kecik2 dulu
kalau makan buka selapis selapis
Tarik selai selai kan..?
Deletecantik kejadiannya...
ReplyDeleteGambar google tu, kuih sendiri lupa snap...huhu
Deleteorg kg sy pggl kuih ni kuih genggang. dulu, wajib ada dlm door gift kenduri kawin selain telur merah��
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete