Sup Daging Ala Thai
Assalamualaikum .
Simpan sini lagi untuk rujukan masa hadapan.
Bahan A
300 gm daging
3 inci halia
3 inci lengkuas
# rebus bersama daging
2 pokok akar ketumbar
1 bj bawang holand
sedikit kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sudu teh gula (tak letak)
Air secukupnya
Bahan B
3 -4 ulas bawang putih diketuk
2 batang serai
Cili padi secukupnya
Daun limau purut
1 biji bawang holand
Daun ketumbar
1/2 biji tomato
2 bji jus limau
3-4 sudu nampla
Minyak untuk menumis
Cara:
1. Satukan Bhan A dan rebus hingga empuk daging.
2, Dalam kuali lain , panaskan minyak dan tumis bawang hingga kuning.
3.Kemudian masukkan serai , bawang holand dan daun limau purut.Tumis sampai layu dan wangi.
4 Masukkan bahan tumisan serta tomato dalam sup berisi daging tadi.
5 Tambahkan sos ikan nampla dan jus limau .
6 Akhir sekali tabur daun ketumbar.
Siap untuk dimakan.
saya guna paste adabi je..next time boleh refer resepi kat sini..
ReplyDeleteya..pes adabi lagi senang.
Deleteboleh buat ni... daging korban pun byk tu ;-)
ReplyDeletebetul...kebetulan daging tu pun daging korban
ReplyDeletesy mmg suka sup light2 mcm ni laju je mkn hehehe
DeleteMacam-macam versi supala Thai ni yang saya jumpa. Tapi nanti saya nak try resipi Nieda ni. Nampak lebih mudah.
ReplyDeleteSup ni msti ada daun ketumbar dan nampla.
DeleteNieda guna nampla brand apa... nak cari brand Melayu dan Msia punya payahlah...
Delete