29 July 2021

Sup Daging Ala Thai

 


Sup Daging Ala Thai

Assalamualaikum .



Simpan sini lagi untuk rujukan masa hadapan.


Bahan A

300 gm daging
3 inci halia
3 inci lengkuas
# rebus bersama daging

2 pokok akar ketumbar
1 bj bawang holand
sedikit kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sudu teh gula (tak letak)
Air secukupnya

Bahan B

3 -4 ulas bawang putih diketuk
2 batang serai
Cili padi secukupnya
Daun limau purut
1 biji bawang holand
Daun ketumbar
1/2 biji tomato
2 bji jus limau
3-4 sudu nampla
Minyak untuk menumis


Cara:
1. Satukan Bhan A dan rebus hingga empuk daging.
2, Dalam kuali lain , panaskan minyak dan tumis bawang hingga kuning.
3.Kemudian masukkan serai , bawang holand dan daun limau purut.Tumis sampai layu dan wangi.
4 Masukkan bahan tumisan serta tomato dalam sup berisi daging tadi.
5 Tambahkan sos ikan nampla dan jus limau .
6  Akhir sekali tabur daun ketumbar.
Siap untuk dimakan.







8 comments:

  1. saya guna paste adabi je..next time boleh refer resepi kat sini..

    ReplyDelete
  2. boleh buat ni... daging korban pun byk tu ;-)

    ReplyDelete
  3. betul...kebetulan daging tu pun daging korban

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy mmg suka sup light2 mcm ni laju je mkn hehehe

      Delete
  4. Macam-macam versi supala Thai ni yang saya jumpa. Tapi nanti saya nak try resipi Nieda ni. Nampak lebih mudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sup ni msti ada daun ketumbar dan nampla.

      Delete
    2. Nieda guna nampla brand apa... nak cari brand Melayu dan Msia punya payahlah...

      Delete